Diccionari de termes utilitzats en moda

T'expliquem el significat de les principals paraules i expressions

Per definir tot el que fa referència a uns pantalons texans hi ha un vocabulari específic que, molt sovint, és desconegut per les persones que no són del sector o que no estan massa ficades en el món de la moda.

Moltes d’aquestes paraules són angleses, de manera que encara és més complicat per a força gent entendre el què signifiquen.

Així que, amb la voluntat d’ajudar-vos i de fer més entenedores les descripcions que nosaltres mateixos hem utilitzat en la nostra pàgina web, hem preparat aquesta publicació on us explicarem el significat dels principals mots que s’utilitzen per descriure els pantalons texans.

Per començar, i per ordre alfabètic, hem preparat una llista dels que es fan servir per definir la seva forma:

ANKLE: En anglès vol dir turmell. I com us podeu imaginar, en moda designa els pantalons que són llargs fins a l’alçada dels turmells. Seria l’equivalent a l’expressió castellana “TOBILLERO”.

Foto: Pantalons texans de dona Levi's Ribcage Straight Ankle, model 72693-0089, de color texà blau mig

BOOTCUT: Si ho traduïm literalment significa “tall de bota”. S’empra per denominar els pantalons que són una mica amples de baix i que, gràcies justament a la seva amplitud, permeten tapar bé la bota o el calçat que l’usuari porta.

Foto: Pantalons texans de dona Levi's 725 high rise bootcut, model 18759-0070, de color texà rentat a la pedra clar

CROPPED: És un adjectiu anglès que vol dir retallat. Per aquest motiu, es fa servir per a descriure qualsevol tipus de pantalons que són una mica més curts del que es considera normal, que seria amb la vora fins a l’alçada del taló. Molt sovint, s’empra aquest qualificatiu a pantalons que són ANKLE o que la seva llargada arriba fins als turmells.

Foto: Levi's pantalons texans de dona 501 woman cropped 36200-0142 rentat a la pedra

FLARE: De la mateixa manera que el terme “BOOTCUT” indica que són pantalons que s’eixamplen gradualment de la part de sota. En català, els equivalents serien les expressions “de trompeta” o “acampanats”.

Foto: Only pantalons texans de dona Paola high waist flared 15219219 blau mig

HIGH (RISE) – HIGH (WAIST): Uns pantalons high rise o high waist són alts de tiro. El tir o tiro fa referència a la part dels pantalons que va des de l’entrecuix fins la part superior de la cintura.

Foto: Pantalons texans de dona High Loose Taper, model 17847-0004, de color texà rentat a la pedra

LENGTH: Terme anglès que s’empra per a designar la llargada de qualsevol cosa. Quant uns pantalons estan disponibles en diferents llargades s’utilitza la lletra L acompanyada de la mida en polzades per a designar la llargada dels pantalons (L30, L32, L34, L36... per exemple).

Foto: Típica etiqueta d'uns Levi's 501 d'home de talla W36 i llargada L32

LOOSE: Un altre adjectiu anglès. Aquest s’utilitza per a anomenar els pantalons que tenen un patronatge ample, especialment de la zona de la cuixa.

Foto: Pantalons texans de dona Levi's High Loose Taper, model 17847-0004, de color texà rentat a la pedra

MID (WAIST): Expressió anglesa que es fa servir per a definir els pantalons que són de tiro mig (waist significa cintura). Més endavant trobareu la descripció del que és el tir o tiro d’uns pantalons.

Foto: Pantalons texans de dona Only Blush mid waist skinny, model 15235016, de texà negre

MOM JEANS: La traducció literal vol dir “texans de la mare”. Són pantalons de tiro alt, de cintura per sobre del melic, que fan que les natges semblin, desproporcionadament, més llargues, grans i planes. A banda d’això també son especialment amples de cuixa.

Foto: Pantalons texans de dona Only Veneda mom jeans, model 15234477, de color texà negre

PITILLO: Els pitillo són uns pantalons ajustats de cuixa i cama. Estèticament, són els oposats als pantalons “bootcut” o de campana. El terme skinny és el seu equivalent en anglès, molt estès en les descripcions de les grans marques de moda.

Foto: Pantalons texans d'home Levi's skinny taper, model 84558-0019, de color texà blau fosc rentat a la pedra

PUSH UP: Aquesta expressió anglesa significa realçar o aixecar. Per aquesta raó s’empra per a designar els pantalons texans que estan especialment dissenyats per a realçar la zona de les natges. La mida i la posició de les butxaques genera un efecte estètic que aixeca i dona més volum a aquesta part del cos.

Foto: Pantalons texans de dona Only Shape push up skinny, model 15234885, de color texà blau fosc

REGULAR: Relatiu a la forma dels pantalons, s’usa per a definir els texans que són rectes de cama però no especialment amples.

Foto: Pantalons texans d'home Levi's 501 regular, model 00501-0101, de color texà blau fosc

SKINNY: Terme anglès emprat per a designar els pantalons pitillo o molt ajustats de cuixa i cama.

Foto: Pantalons texans de dona Lee Scarlett skinny, model L526DUIY, de color texà rentat a la pedra

SLIM: Uns pantalons slim són rectes una mica estrets, de manera que queden a mig camí entre uns pantalons regular o rectes i uns skinny o pitillo. És una opció força comercial perquè combinen molt bé estètica i comoditat.

Foto: Pantalons texans d'home Wrangler Greensboro slim, model W15Q2655Z, de color texà blau fosc

STRAIGHT: Relatiu també a la forma dels pantalons, és sinònim de recte, i s’utilitza per a definir els texans que són més aviat amples i rectes de cama.

Foto: Pantalons texans d'home Lee Brooklyn straight, model L45271KX, de color texà rentat a la pedra

TAPER: Uns pantalons taper són un pantalons que són més amples de la zona de la cuixa i que s’estrenyen progressivament cap a la zona del turmell, quedant més ajustats de la cama. A partir d’aquesta expressió trobem dues derivades més:

SKINNY TAPER: Es refereix als pantalons que ja són estrets, pitillo (skinny), de la zona de la cuixa i que s’ajusten encara més de la cama. Per tant, uns skinny taper són uns pantalons francament estrets de cuixa i cama.

SLIM TAPER: En aquest cas, correspon als pantalons que són només lleugerament estrets (slim) de la zona de la cuixa i que s’ajusten una mica més de la cama, conformant una peça que s’estreny durant tot el seu recorregut però sense arribar a ser excessivament ajustats ni pitillo. D’altra banda, a diferència d’un slim normal, un slim taper és més ajustat de cama que un slim.

Foto: Pantalons d'home Dockers Smart 360 chino taper, model 79645-0014, de color beix

TIR o TIRO: És la distància entre la unió dels camals o entrecuix i la cintura d’uns pantalons. La mida habitual sol ser d’uns 30 cm aproximadament.

En el cas dels pantalons de tir baix, aquesta distància sol quedar per sota dels 20 cm, arribant a ser en ocasions d'entre 7 i 10 cm. En aquests tipus, la cintura se situa a l’alçada dels malucs o per sota d’ells. Algunes marques de pantalons texans redueixen així mateix la mida de la cremallera, de manera que en els exemples més extrems aquesta perd la seva funció pràctica i passa a ser un element decoratiu de la peça. Sorgits a la dècada de 1960, van tornar a estar en voga amb l'arribada del segle XXI.

Una peça de tir alt o de cintura alta, en canvi, és una peça dissenyada per situar-se a dalt o per sobre dels malucs del portador, generalment almenys 8 centímetres més alt que el melic. A les cultures occidentals, els texans de tir alt eren especialment comuns a la dècada de 1970, en competència amb els pantalons de tir baix. Actualment, és un tir que torna a estar molt de moda.

Foto: La doble fletxa representa la llargada del tiro dels pantalons

WAIST: Terme anglès que significa cintura. En el sistemade talles més universal s’empra la lletra W (de waist) acompanyada de la talla en polzades per a nomenar la mida de cintura dels pantalons (W28, W29, W30, W31, W32... per exemple).

Foto: Típica etiqueta d'uns Levi's 501 d'home de talla W36 i llargada L32

Whatsapp T'ajudem